Figou en Agia Irini

De Figoukloof en de Agia Irinikloof.

Een pittige tweeklovenwandeling.

Dit is geen rondwandeling. Je kunt met de bus terug rijden.

agia irini sougia start
Start wandeling.

Als je uit het noorden komt rijd je het dorpje Agia Irini door. Aan het eind van het dorp is aan de linkerzijde van weg een benzine station. Niet veel later kom je bij Porofanrango en Eklisia Christos. Geen aanwijzingen voor deze twee namen. Er is hier wel een bushalte aan de rechterzijde van de weg bij een taveerne met een bordje vrij parkeren. Hier drinken wij op 21 augustus om 0600u ons bakkie koffie. Zon komt op om 0645u.

agia irini banner
Banner.

We trekken onze schoenen aan en steken om 0615u de weg over. We zien het pad naar de ingang van de Irini kloof. Boven dit betonnen pad hangt een Agos Irini Gorge spandoek. Ietsje links van dit betonnen pad is nog een betonnen pad.

agia irini map
Bill board.

We lopen onder de dennen en het is nog redelijk donker. We volgen de oude weg en hij gaat over in een monopad. We verlaten het bos en het is direct ook licht. We slingeren omhoog. Bij een solistisch boompje zijn we om 0634u.

agia irini soloboom
Solistisch boompje.

In de verte in oostelijke richting zien we om 0645u een dennenbosje boven een pad. Dat is ons doel. De koninklijke weg is hier nog goed in tact en is zo breed als een kar met vier wielen. We zijn daar om 0647 u. 880 m boven zeeniveau.

koningsweg
Koningsweg.

We bereiken het hoogste punt op het zadel.

Dan moet je even goed opletten.

agia irini figou
Afslag Figou.

Op het monopad naar beneden is een afslag naar rechts.

De duidelijke herkenning ontbreekt. Links staat een boom met een E4 bordje. Rechts staat een houten ronde paal met een tape erop. Als je rechtdoor kijkt zie je de kenmerken van een weg. En iets rechts van die weg een gelige steenlawine. Op gps is dit punt 331. NB35graden19,810minuten en OL23graden51,065minuten. We pakken het monopad rechtsaf naar beneden de Figou kloof in.

daglicht
Daglicht.

agia irini birds
Raven boven de bergtop.

kloof
De Figou kloof.

Het is een mooie afdaling tussen cypressen, dennen en ander struikgewas. Op sommige plaatsen liggen grote rotsblokken op het pad. Om 0821u komen we in het rovershol. Kleine huisjes van rebellen. Voor ons de entree in de Irinikloof. Kosten 2 euro. Er zit niemand achter de kassa.

agia irini kassa
Kassa.

We gaan linksaf de kloof in en komen langs een groot waterreservoir. 0905u. We komen langs de nummers 1, 2, 3, 4, 5 en 6. Het zijn kilometerpaaltjes die de lengte van de kloof aangeeft. Er zijn enkele toiletten en drinkwatertappunten en picknicktafels en banken. Het pad is goed geprepareerd. Om 1054u bereiken wij de Oasis Exit.

agia irini knoop
Knoop in de beroemde Kretenzer steeneik.

agia irini ladder
Een ladder voor mensen met klimangsten.

agia irini boom
Bomen groeien in de rotsen.

agia irini kloof beneden
De doorgang is hier erg smal.

agia irini einde
Het einde van de kloof is in zicht.

agia irini exit
Exit south.

We gaan bij de Taveerne Oasis rechtsaf het betonpad op. We lopen parallel aan de rivierbedding in zuidelijke richting over de geasfalteerde weg. In de rivierbedding zien we een eeuwenoude brug. Bij de nieuwere brug gaan we de brug over en aan de overkant gaan we linksaf.

agia irini asfalt
Op de asfaltweg.

Bij de vuilnisbelt kun je via de landweg in 20 minuten in Sougia komen.

Wij gaan echter over de provinciale weg. We komen op de provinciale weg naar Sougia. Het is nog een half uurtje naar de bushalte.

agia irini sougia
We komen in het dorp Sougia.

sougia beach
Sougia beach.

Sougia ijsje
Sougia ijsje.

Voor ons vertrok de bus om 1230u naar Agia Irini. Om 1305u bracht de serveerster ons een Amsteltje.

agia irini bier
Bierje voor de dorst.

Good Luck.

Rob en Peter wensen u veel wandelplezier en zien u graag terug.

home paginanaar_bovenvolgende pagina

contactformulier

Oost Kreta

WandelgidsKreta
Wandelgids

Pagina Delen