Balos zonsondergang op Kreta

Van Falassarna naar Balos

Balos Basis wandeling

carree boven

Basis

afdalen

Ronde

afbeeldingen

Foto's

Kustwandeling van Falassarna naar Balos.

Moeilijkheidsgraad

De duur is 5 tot 6 uur. Het hoogte verschil is maximaal van zeeniveau tot op 287m dat het hoogste punt is. Tijdens de wandeling gaan we meerdere keren een stuk naar beneden en dan weer omhoog.

volle maan
De volle maan is bij mijn vertrek aanwezig.

Het is begin oktober om 0700 uur. Ik sta te wachten, in de haven van Kissamos, op mijn vriend waarmee ik de wandeling ga doen.

Er zijn enkele stukken over alleen maar flinke keien.

En er zijn een paar afdalingen die je achteruit moet doen. Daarnaast is er een korte afdaling waarbij je je handen en voeten als diagonalen moet gebruiken omdat je met je neus tegen de bergwand moet houden. Diagonalen zijn linkervoet en rechterhand eerst een stevige plek geven dan rechtervoet en linkerhand bijtrekken. Dan je linkervoet weer en zo verder. Sinds dit jaar is er voor je veiligheid een staalkabel en een touw gespannen.

grote keien
Er is geen pad meer, maar wel veel grote keien.
touw en staalkabel
Er is een touw en een staalkabel gemonteerd.

Bijna de gehele wandeling is zonder bomenschaduw. Als je vroeg begint kun je een groot gedeelte in de schaduw van de bergwand lopen. Dit kan ik je aanbevelen.

We rijden om 0600 uur vanuit Chania.

We spreken af in de haven van Kissamos, 0700 uur, daar waar de toeristenboten naar Gramvousa vertrekken. We vertrekken vanaf de haven met twee auto's via Kalivianni naar de parkeerplaats boven het strand van Balos. We zijn de enigen. Wel staan er honderd schapen. Met auto 1 achterlatend vertrekken we naar Acient Falassarna met auto 2. Dat ligt iets noordelijk van Falassarna aan de kust. Je herkent het aan de koningsstoel die aan de linkerkant van de landweg is neergezet door de Minoers.

0830 Eerst nog een bakkie warme koffie drinken en de schoenen aantrekken.

0845 We starten de wandeling in het Acient Falassarna.

De landweg houdt al snel op bij het schapenhek. Hier staat een bord van de gemeente die de route aangeeft. Je sluit het hek weer achter je als je de schaapskooi opgaat.

De route is duidelijk gemarkeerd. Blauwe ronde stippen en ijzeren paaltjes met een blauwgeschilderde petfles zorgen ervoor dat je altijd het volgende gemarkeerde volgende punt kan vinden. De paaltjes zijn erg handig want ze steken boven de begroeïng uit, waardoor je ze van grotere afstand kunt spotten.

monopadi
We beginnen met een monopadi.

We beginnen met lopen over een monopadi op een brede landstrook die langzaam de hoogte in gaat. Het is een simpel pad en de route is ook makkelijk te vinden. We houden de hele dag de zee aan ons linkerhand en de bergen aan ons rechterzijde. Het is erg lekker dat de zon voorlopig nog niet over de bergrand kan komen. Het is zelfs wat frisjes.

De eerste berg
De eerste berg gunt ons een blik op ons doel.

De eerste berg is 141m., de tweede 199m. Daarna blijven we een tijdje op hoogte todat we bij een droge rivierbedding weer op 118m. komen. Vanaf daar gaat het langzaam naar het hoogste punt op 287m.

omlaag
We klimmen omhoog maar soms gaan we steil omlaag.

Deze tocht in het begin van oktober doen we op een dag waarop de weersvoorspellingen gunstig zijn. Toch is er een dreigende wolk. De wolken worden door de thermiek aan de oostzijde van de berg opgestuwd maar aan de westzijde door de koudere lucht nog tegengehouden. Maar de wolken worden snel groter.

Als je de kust bekijkt zie je een vlakland dat van langzaam glooiend naar steil overgaat in een hoog bergmassief. Dan als je voor je kijkt zie je de inhammen niet. Dus je wordt verrast door diepe afgronden. Je laat je dan langs de bergwand zakken en komt in een vallei terecht. Waarbij je rechts door de oksel loopt. Je klimt de vallei weer uit. Dan sta je weer bovenop een vlak landschap. Dit herhaalt zich vijf keer. Natuurlijk elk dalletje is weer anders. Vanuit je positie op de rand van de afgrond kun je soms de blauwe flessen op de paaltjes aan de overkant zien hangen.

We lopen langs de kust in noordelijke richting. De paden zijn soms breed maar soms ook heel smal. Een oude steenlawine passeren we zonder dat er een pad is. Voor mensen met hoogtevrees is dit niet zo'n leuke wandeling.

hoog in de wolken
We zijn hoog op het niveau van de wolken.

Het hoogste punt is al vanaf de voorgaande hoge rand te herkennen. Het zijn twee bergrotsjes die omhoog uitsteken hoog boven de vallei waar we een stuk lager doorheen moesten. In het midden tussen deze twee rotsjes bungelt een blauwgeschilderde waterfles op een paaltje.

uitzicht op Balos
We hebben uitzicht op Balos vanaf het hoogste punt.

We bereiken het hoogste punt. Het is inmiddels 1300 uur.

Een klein stukje verder zijn twee vette blauwe punten op de bergwand geschilderd. Je moet hier even omhoog klimmen want dan heb je een geweldig uitzicht over de Baloslagune. De route gaat vervolgens steil naar beneden. Dit is de laatste moeilijke passage.

Nadat we de bocht om zijn zien we het strand noordelijk beneden ons steeds groter worden.

Het laatste stuk wordt vlakker. We lopen nu door het mulle zand. De zandstrook die op een pad lijkt laten we links liggen. We blijven zoveel mogelijk rechts hoog. In de verte zie je de rode stenen trap met een kolonne toeristen. Het is over en uit met de rust. Aan de linkerkant in de zee komt een grote toeristenboot aan en we zien juist de hele kolonne mensen over de aanlegsteiger naar het strand lopen.

een boot met toeristen meert aan
De boot uit Kissamos met toeristen meert aan.

Onderaan de stenen trap is een loket

waar je een koud drankje kunt kopen. Er is een douche en toilet en er zijn kleedkamertjes. We gaan in de rij staan om een koud biertje te kopen. Het is inmiddels 1400 uur.

Het is een onwerkelijk contrast op zo een mooie plek op aarde. Tijdens onze wandeling zijn we niemand tegengekomen. En hier zijn duizenden mensen samen die van het fenomeen en de rust komen genieten.

Na een half uurtje hebben we het helemaal gehad. We vertrekken naar de trap die ons omhoog leidt naar de parkeerplaats boven op de berg. Je kunt een ezeltaxi nemen voor 10 euro. Halverwege de trap staan weer ezeltaxies te wachten voor als je het toch te heet of te zwaar vindt. De trap kost ons ruim twintig minuten. We steigen ongeveer 200 meter. De parkeerplaats is helemaal vol. Het is even zoeken naar onze auto 1.

De trap kost ons twintig minuten
De trap kost ons ruim twintig minuten.

Ook als we via de landweg omlaag rijden staat er aan de rechterkant van de weg een kilometer auto's geparkeerd. Dit is massatoerisme. Een idylisch plekje voor allerhande nationaliteiten. Ik hoor Chinees, Russisch en Italiaans. De man die de foto van ons maakte komt uit Polen.

Het parkeerterrein is vol
Het parkeerterrein is overvol.

Bij het betaalhokje bij de uitgang is het rustig. De landweg gaat even voor het Balos Beach hotel in een asfaltweg over. We zijn in Kalyves en hebben we het gevoel dat we weer in de rust zijn. We rijden via Platanos naar Falassarna en halen daar auto 2 op. We nemen een lunch even boven Falasarna omdat het op het strand inmiddels te koud en te winderig is.

Wij wensen jullie veel plezier, maar kijk wel goed uit.

Groet Fritz en Peter

Deze website is tot stand gekomen door samenwerking van Nederlandse 60plussers.

home paginanaar_bovenvolgende pagina

contactformulier

West Kreta

Wandelen Op Kreta
Home - Topolia.

Home Balos.

Basis Balos Kreta
Balos basis.

Rondwandeling

Wandelen Op Kreta
Balos rondje.

Fotopagina

Wandelen Op Kreta
Balos foto's.

Oost Kreta

Wandelen in Tripti
Tripti wandelen.

Oost Kreta

Wandelboek oost Kreta
Wandelboek.

Pagina delen

© Petros Olandos Verantwoording Lekker eten en slapen