Boswandeling

Rondwandeling bij Kournas.

Door het donkere eikenbos.

We beginnen en eindigen deze wandeling in het dorp Kournas. De lengte is 9 km en duur is ongeveer 2 uur. Over landwegen en monopadi. Het steeneikenbos is in het Grieks het Azilakas.

Start 1100 Einde 1300u.

We starten in het dorp. Lopen het dorp uit en aan de zuidkant het dal in. Vandaar lopen we zuidelijk de wijngaarden door langzaam omhoog. We dalen het dal in over een monopadi en door het bos komen we weer bij Kournas. Laagste punt: 149 meter onderaan het dorp. Hoogste punt: 326 meter bovenaan het bos.

boswandeling.jpg
Boswandeling bij Kournas.

Aanrijdroute:

We drinken thuis, nabij Chania, koffie en rijden over de national road richting Rethimno. Na Georgiopolis, in Kavros verlaten we de national road en gaan rechtsaf richting Kournas. In Kournas gaan we rechtsaf de asfalt hoofdstraat op en parkeren bij het monument. Het monument staat in het centrum rechts van de weg, boven het dal met uitzicht naar het noorden.

Vertrek wandeling.

Het monument in Kournas
GPS254 Monument in het centrum van Kournas.

254 1100. Tegenover het monument.

Straatje omhoog in Kournas
Straatje in het centrum van Kournas.

lopen we de smalle straat in. We gaan omhoog en weer omlaag. Over de vierkante kasseien. Het straatje eindigt met drie treden.

kasseientraatje in Kournas
Kasseientraatje in Kournas.

255 Op deze T splitsing gaan we op de bloksteentjes linksaf. 256 Direct nu bij de eerste gelegenheid gaan weer naar rechts, het straatje loopt steil omlaag.

258 langs het hek
GPS258 we lopen langs het hek onder het dorp.

257 Nu zien we veel begroeing en gaan bij deze T splitsing linksaf. We lopen op het betonnen pad langs het hek. Rechts onder ons zien we akkervelden.

kettinghond
Nog steeds zijn er mensen die er kettinghonden op na houden.

258 We slingeren eventjes rechtdoor, moeten met de straat mee naar links en tussen deze huizen door komen we op de T splitsing waar we rechtsaf naar de Agios Nikolaos Kerk en de begraafplaats gaan. 259 Bij de muur van het kerkplein gaan we rechtsaf steil naar beneden.

GPS259 naar beneden
GPS259 we gaan hier naar beneden.

slangenkop life
Onderweg komen we een slangetje tegen.

260 We volgen het betonpad.

261 Op de eerste Y splitsing gaan we scherp rechtsaf en lopen nu over de landweg naar beneden. 262 1112. De landweg gaat hier over op beton dat langzaam omhoog voert. 263 Na de wijngaard aan je linkerhand, op de T splitsing houden we rechts aan.

GPS262 wijngaard
We lopen langs de wijngaard.

Het eerste gele pijltje
Het eerste gele pijltje.

Hier hangt in de boom een geel pijltje. Vanaf hier volgen we de gele pijltjes tot we het bos weer uit zijn.

265_bijenkorven
We passeren hier enkele bijenkorven.

264_stilianos
GPS264 De entree van de Stilianos Kerk.

264 We passeren het Agios Stilianoskerkje, dat links van de weg op een verhoging staat. 265 Bij de Y splitsing gaan we rechtdoor.

GPS266 agios ioannis kapel
GPS266 De Agios Ioannis Kerk.

266 Aan ons linkerhand verschijnt een parkeerplaats. Op de verhoging achter de muur staat de Agios Ioannis kerk. 267 Bij de volgende Y splitsing gaan we links omhoog. 268 Bij deze Y splitsing gaan we rechtdoor. 269 Bij deze Y splitsing gaan we links omhoog.

uitzicht op Georgiopolis
GPS271 Het uitzicht over Kournas Georgiopolis en de Drapanosberg.

270 1150. Bij deze Y splitsing gaan we wederom links omhoog en hebben een geweldig uitzicht over Kournas en de zee bij Georgiopolis. Links in de verte zie je de Drapanosberg. We bereiken tevens ons hoogste punt van vandaag. 326m.

271 De landweg houdt hier op.

271b_begin_monopadi
GPS271 het begin van de monopadi.

smalste_monopadi
De smalste monopadi ooit.

We gaan schuin links over het monopadi naar beneden. Dit is het smalste monopadi dat ik ooit gezien heb. Heb je brede voeten dan kan je klem komen te zitten. Rob noemt dit het manequins loopje. Spontaan gaan de mannen zingen.

monopadi
Monopadi bergafwaards.

GPS271_eikenbos
GPS271 we gaan het eikenbos in.

Beneden bij het houten bord gaan we rechtsaf het Azilakas - Steeneikenbos in. En we volgen het monopadi met de gele pijltjes.

271e_bosingang
De GPS271 bosingang.

boswandeling2
Midden in het donkere bos.

272 1203. Midden in het bos zijn we nog steeds op een monopadi. We volgen de gele pijltjes. We volgen het pad en kruisen verschillende riviertjes met watervalletjes.

water valt
Water valt in het bos.

273_brandbord
GPS273 bord met bosbrandinstructies.

273 1209. Dan komen we bij een groot geel bord, met aanwijzingen voor de brandweer. 274 1220. Uiteindelijk komen we bij de uitgang van het bos. Even voor de uitgang houden we even pauze in de schaduw van het steeneikenbos.

274_uitgang_bos
GPS274 De uitgang van het bos.

275 1225. Dan gaan we hier rechtsaf naar beneden en op de landweg gaan we linksaf. 276 1229. Op de eerste Y splitsing gaan links omhoog.

275_sheep
De Schaapjes wachten ons op.

Rechts tussen de olijfbomen door zien we de eigenaardig gegroeide koniferen naast de begraafplaats bij de Agios Nikolaos Kerk.

276_terug_bij_kournas
GPS276 De weg terug bij Kournas is niet zo moeilijk.

277 De T splitsing gaan we rechts op de eerder gelopen weg omlaag en dan weer omhoog. 278 We nemen de Y splitsing scherp linksaf omhoog naar het dorp vanwaar we gekomen zijn. 279 1240. Bij de kerk met de begraafplaats gaan we linksaf het dorp in. Bij de eerste gelegenheid gaan we linksaf en langs het hek terug.

Kournas begraafplaats
Kournas begraafplaats.

Terug naar het dorp.

Bij de straat rechts gaan we omhoog. Even links en direct de drie treden op en komen zo in het straatje dat tegenover het monument op het centrale dorpsplein uitkomt.

281_babis
Babis museum taveerne is niet ver meer.

280 1245. We zijn weer bij de auto. 281 1330. We nuttigen een heerlijke lunch bij Babis taveerne.

281_babis_taveerne
Kirios Babis maakt de pikilias klaar.

Kali Oreksie en Jiamas!

De Taveerne Kalo Kardia is in het oude dorp Kournas aan de rechterkant van de weg als je het centrum uitloopt.

In het centrum tegenover het monument is een klein gezellig winkeltje waar je leuke en interessante dingen kunt kopen. Een Nederlands vrouwtje uit Friesland heeft veel moois te vertellen over het dorp en de omgeving.

Rob en Peter wensen u veel wandelplezier en zien u graag terug.

home paginanaar_bovenvolgende pagina

contactformulier

Oost Kreta

WandelgidsKreta
Wandelgids

GPS Kournas
GPS Kournas bestellen

Pagina delen