Tzitzifes

Rondwandeling: Bos, berg en dal

tzitzifes kerk
De prominente triomfantelijke kerk in het dorp Tzitzifes.

Tzitzifes de rondwandeling op Kreta.

Deze wandeling duurt 4 tot 5 uur. En is iets minder dan 14 kilometer. Het grootste hoogteverschil is van 200 meter tot een kleine 600 meter bij het plateau. Het Orpedio Vothonas is een klein plateau op 600 m boven zeeniveau dat boven het dorp Arevitis miljoenen jaren geleden ontstaan is.

tzitzifes_kantoor
Zomaar een kantoor zonder franje.

0700 wekker

0900 Neo Chorio onder de boom

We rijden via Neo Chorio, Agi Pantes, en Fres en volgen de bordjes naar restaurant Tzitzifia.

tzitzifes dorp
Het Tzitzifes dorp.

Tzitzifes.

Het is 0922 uur en de GPScode is 404. We parkeren naast de antieke wasplaats op een grote schaduwrijke plek. Deze is naast het restaurant Tzitzifia.

tzitzifes_wasplaats
De oude wasplaats met vers bergwater.

We verlaten de wasplaats en de boom met open buik, en gaan langs de taveerne op de asfaltstraat rechtsaf omhoog. We volgen het hoofdpad door de smalle straatjes.

tzitzifes_straatje
Een van de smalle straatjes.

Bij de splitsing midden in het dorp met een groot kafenion houden we links aan en komen bij de kaasfabriek. 0932 406.

0949 407 Na enig oponthoud om iets te zoeken gaan we toch maar rechtsaf op de eerstvolgende T splitsing. We zijn al boven het dorp.

tzitzifes_landweg
De landweg voert ons omhoog.

0952 408 T splitsing. Op de eerstvolgende grotere asfaltweg gekomen gaan we linksaf omlaag. Dan verandert de weg van asfalt in beton. We gaan verder rechtdoor en de weg verandert in een landweg met stenen en klei. We lopen een schaapskooi met kleine lammetjes voorbij en houden rechts aan. We volgen de bocht naar rechts en dan een scherpe bocht naar links omlaag.

tzitzifes_lammetjes
Pas geboren lammetjes in een schaapskooi.

1015 409 Deze weg is door verharde kuilen en hoge wallen onbereidbaar geworden. Aan ons linkerhand hebben we een natuurlijke wal.

tzitzifes_landweg2
De tweede landweg.

1025 410. Y van links. Wij blijven rechtdoor gaan en gaan omhoog. Aan ons rechterhand staan twee stenen kommen en er is een waterput die met takken is afgeschermd om schapen en honden tegen te houden zodat ze er niet in kunnen vallen.

tzitzifes_waterput
De waterput met de stenen kommen.

1042 411 onze asfaltweg komt uit op een scherpe bocht van een bredere asfaltweg. We houden rechts aan en gaan naar boven. Aan ons linkerhand zien we een klein schoolgebouw met een grote schaduwrijke speelplaats. Er zijn geen kinderen te zien, ondanks dat het wel schooltijd is en op een dinsdag. De komende track is een behoorlijke klim over heet asfalt.

tzitzifes_school
Het leegstaande schoolgebouw.

1121 412 in het dorp Arevitis, de naam staat nergens aangegeven, slaan we in een scherpe bocht van de asfaltweg linksaf een landweg in.

tzitzifes_arevitis
Het minidorp Arevitis.

We herkennen hoger boven ons een grote betonnen bak met blinde muren. Als we boven komen en langs een boerderij lopen, blijkt dat de betonnen bak een veestal is. We passeren even later wel een kleinere betonnen witgeschilderde watertank.

tzitzifes_bijnaboven
We zijn bijna boven.

1153 413 we bereiken het hoogste punt tot nu toe. 567m.

tzitzifes_wand
De rotswand die we passeren voordat we op de hoogvlakte zijn.

We volgen het pad het Vothonas plateau op. Het is een overzichtelijk plateau met vele eikenbomen. Aan de rechterzijde zijn afgehekte veldjes waar momenteel geen agrarische activiteit te zien is. Wel zien we in het midden een antiek dak, dat dicht boven het maaiveld uitsteekt. Het blijkt een beschermde waterput te zijn.

tzitzifes_plateau
Het plateau heet officieel het Orpedio Vothonas.

1209 414 Aan het einde van het plateau nemen we een korte koffiepauze in de schaduw van de vele cypressen. Er staat een bordje dat naar links wijst naar de St Peter en Paul kerk. Na de rust gaan wij hier echter rechtsaf en gaan nog een klein stukje omhoog.

1238 415 Op de rand van het plateau meet ik 592 m.

tzitzifes_kettinghond
Een jonge herdershond.

1244 416 Bij de eerstvolgende T splitsing gaan we rechtsaf langzaam zigzaggend naar beneden. We komen langs een schaapskooi met een hele jonge herdershond die aan een ketting vastzit.

1329 417 Y splitsing. We gaan rechtdoor en over het asfalt.

tzitzi14_begraafplaats
De begraafplaats is goed verzorgd.

1334 418 Aan ons rechterhand komen we bij een begraafplaats. We gaan over het korte trapje door het hek naar binnen. Aan de andere kant onder de kaarsrechte cypressen gaan we er weer uit. We volgen de hoofdstraat tussen de huisjes door. En gaan bij het grote kafenion, die we op heenweg ook al zagen linksaf richting taveerne Tzitzifia.

tzitzifes_huisje
Een leegstaand huisje.

1348 419 We zijn op ons beginpunt gearriveerd. Helaas, de zo aangeprezen taveerne is dicht. De tafels binnen zijn wel gedekt. Waarschijnlijk voor een grote groep die de avond hier zal doorbrengen. Wij rijden terug via Agi Pandes en lunchen goed in Neo Chorio bij Chrisoulas Souvlaki. Aan de rechterkant als je de supermarkt voorbij komt. Chrisoulas is een oudere vrouw die de touwtjes stevig in handen heeft, maar ook niet terug deinst voor een grapje.

tzitzi_souvlaki
De souvlaki van Chisoula is niet te versmaden.

We wensen jullie veel wandelplezier. Rob en Peter.

home paginanaar_bovenvolgende pagina

contactformulier

Oost Kreta

WandelgidsKreta
Wandelgids

Pagina Delen